Diaspora Haberleri

UKRAYNALI SİYASETÇİ OLEKSİY GHONÇARENKO ÇERKES FED’E BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ

Ukraynalı siyasetçi, Ukrayna parlamentosu üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna delegasyonu üyesi ve Ukrayna parlamentosunda on milletvekilinden oluşan “Demokratik Kafkasya” grubunun başkanı Oleksiy Goncharenko Çerkes Dernekleri Federasyonu’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Çerkes Dernekleri Federasyonu yöneticileri ve bir kısım konukların katılımıyla gerçekleştirilen kabulde Goncharenko ziyaret sebebini, aynı emperyal gücün gadrine uğramış olan ve doğal müttefik olarak gördükleri Çerkeslere Ukrayna’nın dostluğunu iletmek ve yaptıkları çalışmalar hakkında kendilerine bilgi vermek olarak açıkladı.

Çerkes Fed Başkanı Nusret Baş’ın hoş geldiniz konuşmasından sonra söz alan Goncharenko, “Burada sizinle birlikte olmak önemli, çünkü sizinle ortak bir kaderi ve ortak bir düşmanı paylaşıyoruz. Ukrayna’daki olaylar bizim tercihimiz değildi, Ukrayna tarihinin bir tecellisi oldu. Ukrayna bugün Rus emperyalizminin birinci hedefi durumunda. Şimdi ona karşı elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Rus İmparatorluğu hala hayatta. Biz onları topraklarımızdan atsak bile, bu, imparatorluğun sonu anlamına gelmeyecek. Böyle kalırsa da aradan kaç yıl geçerse geçsin ilk fırsatta geri gelmek isteyecektir. Dolayısıyla selametimiz için artık bu İmparatorluğun sonunun gelmesi gerekiyor. Sınırları içinde olan ve baskı altında tuttuğu halkaların özgür olması ve kendi geleceklerini kendilerinin tayin edebiliyor olması bu imparatorluğu çevre ülkelere tehdit olmaktan çıkaracak ve hepimizi özgür kılacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Sovyetlerin dağılma sürecinde bağımsızlığını elde eden cumhuriyetleri örnek veren ve buna benzer bir şansın önümüzdeki dönemde de ortaya çıkabileceğini belirten Goncherenko, “Yanlış anlaşılmasın, biz size ne yapmanız gerektiğine dair bir şey söylemiyoruz” diyerek sadece aynı tehdit altında bulunan halklarla dayanışma içinde olmak gerektiğine inandığı için burada olduğunu söyledi. Bu inançla parlamentoda “Demokratik Kafkasya” diye bir grup kurduklarını, kendisinin de bu grubun başkanı olduğunu belirten Goncharenko, Çeçenlerin bağımsızlığı için ve Çerkes Soykırımının tanınması için parlamentoya birer önerge verdiklerini, Çeçenlerinin bağımsızlığının tanındığını, Çerkeslerin Soykırımının kabulüne dair önergenin ise henüz görüşme sürecinde olduğunu söyleyerek, “Bu kararın çıkması için Çerkes diasporasının vereceği destek çok önemli” dedi.

Goncherenko bu sözlerine ilaveten bastırılmış halkların sorunlarını üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’nda seslendirdiğini ve bundan sonra da seslendirmeye devam edeceğini belirterek, “Ben sadece Ukraynalıların size dost bir halk olduğunu ifade etmek için buradayım” dedi.

Daha sonra katılımcılardan isteyenler söz alarak soru sorup, düşüncelerini ifade ettiler.

Toplantı sonunda Çerkes Fed Başkanı Nusret Baş Goncherenko’ya bir Çerkes Kaması hediye ederken; katılımcılardan Martin Kochesoko ve Kık Kasey de bir Çerkesya bayrağı ile Çerkesya haritası hediye ettiler.

Program birlikte yenilen akşam yemeği ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu