Federasyondan HaberlerHaberler

SON GELİŞMELERE DAİR KAMUOYUNA DUYURU.

28.11.2021 tarihine Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin Türkiye’de yaşayan Çerkesler ile ilgili olarak yayınlamış olduğu belgeselde; Çerkes araştırmacı yazar Sayın Fahri Huvaj’ın asimilasyon konusunda söylediği bir cümlenin öne çıkarılarak servis edilmesi Türkiye’de ve Çerkes dünyasında büyük tartışmalara neden olmuş olup bahse konu tartışmalar halen devam etmektedir.

Bu konuda Federasyonumuz dahil birçok Çerkes Sivil Toplum Kuruluşu görüşlerini açıkça ifade etmişler ise de bazı basın kuruluşlarının, bahse konu açıklamalardan kendilerine göre uygun buldukları ifadeleri alıntılayıp yayınlayarak manipülasyon malzemesine dönüştürmek suretiyle Çerkes Sivil Toplum Kuruluşlarımıza yakışıksız, gerçeklerden uzak ithamlarda bulunarak  bir algı ve sindirme operasyonuna  giriştiklerini görüyoruz.

Herşeyden önce belirtmek isteriz ki; Sayın Fahri Huvaj’ın  Dünyada en fazla Çerkes nüfusu Türkiye’dedir, maalesef en büyük asimilasyon da Türkiye’dedir. Çerkesler kültürlerini kaybetmemek için uğraşıyor. Teşvik etmek lazım, pozitif ayrımcılık yapmak lazım, aksi halde maalesef Çerkes dili ve kültürü yakın bir gelecekte, Anadolu’da yok olacak.’’ Şeklinde ifade ettiği asimilasyon olgusunu hiç olmamış gibi davranmak doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Son zamanlarda bu alanda eskiye oranla olumlu yönde adımlar atılmış, gelişmeler kaydedilmiş olsa da, geçmişin yarattığı tahribatın giderildiği ve sorunların tamamen ortadan kalktığı söylenemez.

Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit yurttaşları olan Çerkeslerin karşı karşıya oldukları sorunları özgürce, demokratik ve barışçıl bir şekilde ifade etmek en doğal haklarıdır. Bu hakkı kullanan kişi veya kuruluşlarımızı dış güçlerin maşası veya işbirlikçisi gibi göstermek asla kabul edilemez.

Bu bağlamda, bir basın kuruluşunun Çerkes toplumunun önemli kurumlarından Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED)  konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamayı “ABD’den fonlanan fitne girişimi” şeklinde servis etmesini bir sindirme ve baskı altına alma girişimi olarak değerlendiriyor ve şiddetle kınıyoruz.

ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU

 

 

2 Yorum

  1. ABD’den fonlanmadınız mı peki ? Bunun açıklamasını yapmıyorsunuz ama böyle söylemelerine tepki gösteriyorsunuz…

  2. Recep Güler Kabedey kardeşim.peki sen bir Çerkes bir Kaberdey olarak Çerkeslsrin fonlandigina gerçekten inanıyormuş.. dedi ki:

    Recep Guler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu