HaberlerKafkasya Haberleri

Adigey Cumhuriyetinde Koronavirüs Vakaları Artmaya Başladı.

 

Adige Cumhuriyeti bulaşıcı hastalıklar hastahenesi kısım kısım yeniden yoğun çalışma temposuna dönmeye başladı. Bu, koronovirüs kapmış olanların sayısının cumhuriyetimizde yeniden artmaya başlaması ile ilişkili. Hastalık kapanların sayısının artması bir yana hastalık sebebiyle vefat edenlerin sayısında da azalma görülmüyor. Adını andığımız hastahanenin başhekimi Tlevustencel Roza’dan durum hakkında bilgi aldık.

—Hastahanemiz yeniden koronovirüs tedavi hastahanesi konumuna geldi. Her gün 20’den az olmayan sayıda hasta hastahanemize getirilmeye başlandı. Hastaların durumları da farklı farklı, bazıları yoğun bakımlık bazıları ise hastahanede tedavi edilmesi gereken yoğunlukta hasta.

Sohbetimizden edindiğimiz bilgiye göre virüsün değişim göstermiş yeni türleri sebebiyle halkta hastalık ve vefatlarda artış görülmeye başlandı.

Daha önceleri gençlerin tedavisi evden yapılıyorken günümüzde durum biraz farklılaştı. Örneğin hastahanedeki en genç hasta 25 yaşında.  Sevindirici olan ise ne çocuk ne de yeni yetme delikanlılardan hastahanede yatan olmadığı. Ayrıca kovidden ağır etkilenenler ziyadesiyle 60 yaş üstü hastalar. Hastalananlarla alakalı verilerin yüzdelerinde bu gruptaki hastalar ön plana çıkıyor.

Tlevustencel Rozanın belirttiğine göre günümüzde, hastahanede yatanlar arasında, henüz hindistan evrimine uğramış virüsten hastalanmış kimse tespit edilmiş değil. Fakat hastalık emarelerinde yeni belirtiler de görülmeye başlandı; nöbetler, boğaz ağrısı, burun akıntısı.

COVID-19’un tehlikeli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. En önemlisi ise zamanında teşhis ve tedaviye başlanması. Hastahane başhekimi hastaların evde kendi kendilerine tedavi yöntemine başvurmalarını uygun görmüyor. Çünkü hastalığın durağanlığının birden sert hale geçmesi de mümkün ve 60 yaşını aşanlarda bu tehlikeli bir durum. Şayet daha erken doktora müracaat edilecek olursa hastalığın hayati tehlikeye yol açmadan tedavisine başlanılmış olunur.

Bunun yanısıra koronovirüsün yeniden yaygınlaşmaya başlamış olması hastalıktan korunmak amaçlı daha önceleri uyguladığımız tedbirlere yeniden dönmemizi de gerektiriyor: maske takmaya sosyal mesafeye (1,5 metre) uymaya, ellerimizi daha sık yıkamaya  başlamalıyız, her şeyden önemlisi ise aşılanmalıyız.

Tlevustencel Roza — Her türlü bulaşıcı hastalığın şifası öncelikle aşıdır. Koronovirüs salgınına karşı koymak için sahip olduğumuz yegane olanak aşı olmaktır. Mayıs ayından itibaren günümüze dek hastahaneye düşmüş olan hastalar arasında sadece 11 kişi aşısını olan kişilerden ve her biri koronovirüsü hafif şiddette atlattı.

Bu arada başhekimin yüksek derece antikora sahip olmasına rağmen yine de aşı yaptırdığını söylediğini de belirtelim.

AŞINE Susan

Çeviri; AÇUMIJ Hilmi

Kaynak : https://adygvoice.ru/2021/07/07/koronovirus-yeniden-yayginlasmaya-basladi/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu