Kafkasya Haberleri

UKRAYNA’DA İKİ YILDIR DEVAM EDEN SAVAŞTA GÜNEY RUSYA VE KUZEY KAFKASYA’DAN EN AZ 6,584 ASKERİ PERSONEL HAYATINI KAYBETTİ

Güney Rusya ve Kuzey Kafkasya bölgelerinden 42 askeri personelin daha Ukrayna’daki savaşta hayatını kaybettiği öğrenildi. Bunlar Rostov bölgesinden 10, Krasnodar bölgesinden dokuz, Stavropol bölgesinden altı, Dağıstan ve Volgograd bölgelerinden beşer, Astrahan bölgesinden üç ve Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya ve Kalmıkya’dan birer kişidir. Kavkaz.Realii web sitesi tarafından bilinen toplam ölü sayısı 6,584’e ulaştı.

BBC Rusça Servisi ve Mediazona tarafından yapılan tahminlere göre, 21 Şubat 2024 itibariyle 45,123 Rus askerinin Ukrayna’da öldüğü bilinmektedir. BBC’nin yerel yönetimler ve medya tarafından yayınlanan bilgilerle, mezarlıklardaki definleri karşılaştırarak yaptığı değerlendirmeye göre, teyit edilen kayıp listeleri, Rusya’da fiilen gömülü olan ölülerin yarısından fazlasını içermiyor görünüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı kayıplara ilişkin bilgileri iki kez yayınladı: 2 Mart 2022’de 498, 25 Mart’ta ise 1.351 ölüm rapor edildi. 21 Eylül 2022’de Savunma Bakanı Sergei Shoigu kayıpların 5.937 olduğunu söyledi. Ukrayna tarafı Rus birliklerinin kayıplarının çok daha fazla olduğunu iddia etmektedir.

20 Nisan 2022 tarihinde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna’da öldürülen askeri personelin yakınlarına ilişkin verileri sınıflandırmaya karar verdiği öğrenildi. 6 Haziran’da Kaliningrad’daki bir mahkeme, City Portals Shkulev Media Holding ağı tarafından tutulan Pskov bölgesinden ölülerin listesini yasaklı materyal olarak kabul etti ve içindeki bilgilerin devlet sırlarına ait olduğuna, açık kaynaklardan alınmış olsa bile ifşa edilmesinin cezai sorumluluk doğurabileceğine karar verdi. Daha önce kendi ölü listelerini tutan bir dizi bölgesel medya kuruluşu o zamandan beri bunları kaldırdı.

Mart 2023’te Vladikavkaz garnizonunun askeri savcısı, Ukrayna’ya karşı savaş sırasında Rus ordusunun kayıplarından bahseden dört kaynağın engellenmesi için dava açtı. Savcılık tüm davalarda devlet sırlarını ve kişisel verilerin korunmasını gerekçe gösterdi.

20 Haziran 2023’te Vyrstka’nın haberine göre, Kremlin, bölgesel yetkililere Ukrayna’da öldürülen askerlerin ölüm ilanlarını yayınlamamalarını tavsiye etmişti.

7 Aralık 2023’te Saratov Bölgesi Savcılığı, devlet sırları yasasını gerekçe göstererek Svobodnye Novosti’den savaşta ölen bölge sakinlerinin listesini kaldırmasını talep etti.

13 Aralık 2023 tarihinde, Ukrayna’daki savaşta ölen şehir sakinlerinin listesini içeren bir gönderinin Telegram’daki “Mineralnye Vody Revelations” topluluğundan kaldırıldığı öğrenildi. Muhtemel neden – yayınla ilgili kitlesel şikayetler.

14 Aralık 2023 tarihinde Volgograd’da yayın yapan V102.ru, Volgograd Askeri Savcılığı tarafından açılan ve Ukrayna’da ölen askeri personelin ölüm ilanlarının yayınlanmasının yasaklanmasını talep eden davayı temyizde kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu