Kafkasya Haberleri

RAMZAN KADIROV, KIZINI KÜLTÜR BAKAN YARDIMCISI OLARAK ATADI

Çeçenya Cumhuriyeti Başı Ramzan Kadirov, kızı Aishat Kadırova’yı Cumhuriyet Birinci Kültür Bakan Yardımcısı olarak atadı. Ondan önce Annesinin kurduğu Firdaws moda evini yönetiyordu.

Kadırov Salı günü Telegram kanalında 21 yaşındaki Ayşat Kadırova’nın atanmasının ‘dengeli bir karar’ olduğunu duyurdu. Kadirov, kızını bu göreve Çeçenya Kültür Bakanı Khozh-Baudi Daaev’in tavsiye ettiğini iddia etti.

Kadırov, Telegram kanalında “Genç yaşına rağmen, kültür alanı da dahil olmak üzere en karmaşık ve büyük ölçekli projeleri yönetmede engin deneyime sahip” diye yazdı.

Kadirov ayrıca, kızının Mart ayında Çeçen Cumhuriyeti’ne yaptığı hizmetlerden ötürü “hak ettiği” madalyayı aldığını söyledi. Aishat Kadırova, Kadirov’un çocuklarından devlet ödülü alan ve cumhuriyetin iktidar yapılarında yüksek bir pozisyona atanan ilk çocuk oldu. Kadırov’un dört oğlu ve kızlarının çoğu reşit değil.

Temmuz ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Kadırov’un cumhuriyetteki ağır insan hakları ihlallerine karışması nedeniyle, Ayşat Kadırova’yı başka bir kızıyla birlikte genişletilmiş yaptırımlar listesine ekledi. 1998 doğumlu Aishat, Kadırov’un çocuklarının en büyüğü.

KADİROV’UN ÇİFTLİĞİ

2016 yılında annesi Medni Kadırova tarafından kurulan Firdaws Moda evinin başına geçti ve 2019 yılında Çeçen Devlet Üniversitesi’nden kamu yönetimi bölümünden mezun oldu.

Aishat Kadırova’nın 22 yaşındaki kocası Viskhan Matsuev, Aralık 2019’da Çeçenya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı (MIA) Göç Dairesi Başkanı oldu.

Bu, Kadırov’un cumhuriyette liderlik pozisyonlarına yakın akrabalarını atadığı ilk olay değil.

Şubat ayında Kadırov, 23 yaşındaki yeğeni Khamzat Kadırov’u Çeçenya Spor Bakanı olarak atadı. Bundan önce Khamzat, iki yıldır Çeçen Cumhuriyeti’nin Kurchaloyevsky bölgesinin başkanıydı.

Kadırov’un bir diğer yeğeni Yakub Zakriev, Çeçenya Devlet Başkanı yönetiminin başı. Yakub Zakriev’in küçük kardeşi Yasin Zakriev, Çeçenya Vergi Dairesi Departmanı’nda lider konumda. Kadırov’un kayınbiraderi Salman Zakriev, Kadırov’un yakın arkadaşı Magomed Daudov başkanlığındaki Çeçen Parlamentosu’nun başkan yardımcısı.

Diğer akrabalar arasında Devlet Trafik Güvenliği Müfettişliği Başkanı ve Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı yer alıyor.

2009 yılında, o zamanlar 22 yaşında olan Kadırov’un kuzeni İslam Kadırov, Çeçenya başkanının yardımcısı oldu. Bundan sonra, Çeçenya liderliğinde Mülkiyet ve Arazi İlişkileri Bakanı’ndan 2017’de liderlik pozisyonundan çıkarılıncaya kadar Çeçenya’nın başkenti Grozni Belediye Başkanı olarak çeşitli görevlerde bulundu.

Ekim 2019’da, İslam Kadırov ve diğer yetkililerin Grozni belediye başkanlığının ofisinde insanlara işkence yaptığı ve aşağıladığı video görüntüleri yayınlandı, Cumhuriyet Soruşturma Komitesi konuyla ilgili bir ceza davası açmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu