Portreler

SEDAT UMUR TÜRKER

umur türker1945 yılında Umur Bey’de doğdu. Ailesi 1865 yıllarında Kafkasya’dan göç etmiş ve Balıkesir, Gönen ilçesi Karaağaçalan köyünü kurmuştur. Ubıh ve şapsığ kökenlidir. İlk öğrenimini Lapseki, İstanbul, Gönen’de tamamladı. 1961 Savaştepe İlköğretim Okulunu bitirdi.
1965 Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi.1965-1973 Öğretmen Okullarında resim öğretmenliği yaptı.1975-1978 Devlet bursuyla Paris’te “Ecole Nationale Süperieure Des Beaux Arts” da Resim Uzmanlığı, “Ecole Des Hautes Etudes en Sciences Sociales” de Sanat Sosyolojisi öğrenimi gördü.1989-1990 Fransız Hükümeti’nin bursuyla Fransa, Almanya, Hollanda ve İtalya’da Modern Sanat Müzelerinde incelemelerde bulundu. İkisi yurtdışında olmak üzere 30 kişisel sergi açtı. Yurtdışında ve Türkiye’de onlarca grup, karma, yarışmalı sergiye katıldı. Yarışmalardan yedi ödül aldı.
Yapıtları; Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Anadolu Üniversitesi Resim Heykel Müzesi, Selçuk Yaşar Resim Müzesi, Gazi Üniversitesi Müzesi, birçok banka, kamu ve özel kolleksiyonda ve Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Yunanistan’da özel kolleksiyonlarda yer almaktadır. Sanatçı 1978-1998 yıllarında D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmıştır.Halen D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ders vermekte, İzmir-Narlıdere’deki özel atölyesinde çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu