Diaspora Haberleri

ÇERKES FED’DEN ÇERKES CUMHURİYETLERİ BAŞKANLARINA MEKTUP

Rusya’nın, Ukrayna’nın batı bölgelerini ilhak için başlattığı savaşta sıkışan Rusya’nın kısmi seferberlik ilan etmesiyle ortaya çıkan yeni durum üzerine Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş Çerkes Cumhuriyetleri Başkanlarına birer mektup yazarak genç nüfusumuzun imparatorluk hayallerine kurban edilmeyerek korunmasını istedi.
Kabartay Balkar Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kazbek Kokov, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Başkanı Raşid Temrezov ve Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Murat Kumpilov’a hitaben birer mektup yazan Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Anavatanda yaşayan gençlerimizin geleceğimizin sigortası olduğunu belirterek, onların korunması gerektiğini söyledi.
Nusret Baş’ın başkanlara Rusça olarak gönderdiği mektubun tam metni şöyle:

“Sayın Başkan,

Bizler, yaşadığımız karanlık günler sonrası farklı coğrafyalara savrulmuş, sizlerle aynı kanı taşıyan insanlarız.  Başımıza gelenleri ve sürüldüğümüz toprakları hiç unutmadık. Beş neslimizin gözü kulağı hep anavatanında oldu. Oradan gelen iyi haberlerle coştuk, kötü haberlerle yas tuttuk. Bizi savuran rüzgarın bir gün tersine dönüp, bizi tekrar vatanımıza atacağı günün hayalleriyle yaşadık.
Fakat etrafımızı saran kış yüz elli yıldır hala yaza dönmedi. Hala anayurdumuzun üzerinde karabulutlar dolaşıyor ve hala ülkemize yıldırımlar yağıyor.
Beş nesildir anayurt nöbeti sizde. Gurbetteki bizler sizlere dua etmekten başka bir şey yapamadık, bundan sonra da yapabileceğimiz maalesef meçhul.
Bundan sonra soyumuzu ve kültürümüzü devam ettirme görevi size kalacak gibi görünüyor. Bu yüzden diasporanın gözü anavatanda yetişen ve bizim de çocuklarımız saydığımız gençlerimizin üzerinde. Onlar bizim sigortamız… Geleceğimizin sigortası.
Ve bu sigortanın zarar görmemesi gerekiyor.
Onun için yeter artık diyoruz. Bizim halkımız, herhangi bir dünya toplumunun kıyamete kadar görebileceği savaştan çok daha fazlasını gördü ve bizzat yaşadı. Nesillerimiz adeta kan banyosundan geçti ve daha saçları ağarmadan birer birer toprağın altına sakladık.
Ama artık yetsin! Ne sebeple olursa olsun tek insanımız bile zamansız ölmesin.

Sayın Başkan,
Size yalvarıyoruz, anavatandaki nüfusumuzu ateşten koruyun. Kimseye jandarmalık yapmasınlar. Kimsenin imparatorluk hayalleri için kanlarını akıtmasınlar.

Sayın Başkan,
Kişisel nitelikleriniz, kararlılığınız, bilgeliğiniz ve kapsamlı yönetim deneyiminizle bu kıvılcımların vatanımızdaki haneleri yakmasını önleyebilecek kudrettesiniz. Lütfen bu gücünüzü halkımız için kullanın.
Böyle bir tavırla, istikrarlı, adil ve demokratik bir düzeninin oluşumuna da katkı vermiş olacaksınız.
Ve tarih böyle liderleri altın harflerle yazar ve unutulmasına fırsat vermez.
En derin saygılarımla.

Nusret Baş
Çerkes Dernekleri Fed. Bşk. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu