Federasyondan Haberler

İSTANBUL VALİSİ ÇERKESLERİ ÜZDÜ!

Çerkesler Türkiye Cumhuriyetinin asli kurucu unsurlarından birisidir.

Çerkesler, 1864 yılında büyük bir soykırım ve acımasız sürgün sonucu göç etmek zorunda kaldıkları Anadolu topraklarını da özvatanları olarak bellemişler, bu topraklar için kanlarını ve canlarını gözlerini kırpmadan feda etmişlerdir.

Federasyonumuz tarafından her yıl 21 Mayıs günü Büyük Çerkes Soykırımı ve Sürgününün yıl dönümü münasebetiyle, dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi, anma etkinlikleri düzenlenmekte ve sembolik olarak saat 21.00’ de bir basın bildirisi okunarak İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesindeki Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosluğu önüne siyah bir çelenk bırakılmakta idi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, etkinlik hazırlıklarının zamanında yapılabilmesini teminen, etkinlik tarihinden yaklaşık 2 ay kadar önce, 20 Mart 2023 tarihinde, İstanbul Valiliği’ne yazılı müracaatta bulunularak  izin istenmiştir. Birkaç gün öncesine kadar, izin talebimizin akıbetini sormak için, her hafta İstanbul Valiliği’nin ilgili birimi aranmış, her defasında, “müracaatımızın değerlendirilmekte olduğu, henüz herhangi bir sonuca bağlanmadığı” mealinde şifahi cevaplara muhatap kalınmıştır. Nihayet bu hafta başı federasyonumuz aranmış, yine şifahi olarak, “içinde bulunulan seçim atmosferi ve güvenlik gerekçesiyle” talebimizin kabul edilemediği bildirilmiştir. Israrlı taleplerimize rağmen, bugüne kadar yazılı cevap vermekten de imtina edilmiştir. Bu durum karşısında, toplantıya katılacak insanlarımızın naifliği de dikkate alınarak, fiili bir durum oluşturulmasının bugüne kadar ortaya konulmuş olan Çerkeslik duruşuna yakışmayacağı düşüncesiyle, toplantı çağırımızı iptal etmek zorunda kaldığımız kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Ancak, bugün öğreniyoruz ki, başta Ankara olmak üzere, başka illerdeki benzeri etkinliklere ilgili valiliklerce izin verilmiştir. Ayrıca, dilekçemizle talep edilen alan, 20 Mayıs 2023 tarihinde benzeri başka bir toplantıya tahsis edilmiştir. Bu durum, mensuplarımızda talebimizin reddedilmesinin güvenlik gerekçesine bağlanamayacağı yolunda kuvvetli bir kanaat oluşmasına yol açmıştır. Zira,  “güvenlik endişesi” gerçek sebep ise, başka illerde talebimizle bire bir aynı etkinliklere ve İstanbul ilinde ise, başka kurumlarca talep edilen benzeri etkinliklere de izin verilmemesi gerekirdi.

Şayet, başka kurumlara verilen izinlerin federasyonumuzdan esirgenmesinin gerekçesi ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilere zarar getirebileceği endişesi ise; öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olmasını bizim kadar çok isteyen kimse yoktur. Çünkü; iki ülke arasındaki iyi ilişkiler Anavatanımız kabul ettiğimiz Rusya Federasyonu, Kafkasya bölgesindeki soydaşlarımızın huzur ve rahatı için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Ancak bu durum, Büyük Çerkes Soykırımı ve Sürgününün faili olan Çarlık Rusyası’nın bugünkü varisleri konumunda olan Rusya Federasyonu’nun ülkemizdeki temsilcilerine yaptıkları zulmü senede sadece bir gün bile olsa  hatırlatmamıza mani olmamalıdır diye düşünüyoruz.

Kaldı ki ülkemiz, özellikle son 20 yıldır, dünyanın her coğrafyasında, milliyetine, diline ve dinine bakmaksızın hep mağdurun ve mazlumun yanında olmuş, zalimlere her fırsatta gereken cevabı vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın “dünya beşten büyüktür” söylemi de bu duruşun en somut ve veciz ifadesidir.

Sonuç olarak, İstanbul Valiliği’nin her sene vermiş olduğu etkinlik iznini bu sene, adil ve eşit olmadığı gibi inandırıcılıktan da uzak bir gerekçe ile, federasyonumuzdan esirgemiş olması bütün Çerkes camiasını son derece üzmüştür.

Keyfiyeti başta sayın İstanbul Valisi olmak üzere kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız.

NUSRET BAŞ
ÇERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu