Federasyondan Haberler

ÇERKES-FED GENEL KURULU-8- / YURT DIŞINDAN GELEN ADİGE MİSAFİRLERİMİZİN KONUŞMALARI

Çerkes Dernekleri Federasyonu 3. Genel Kurulu’na Türkiye dışındaki Çerkeslerin ilgisi de büyük oldu. Misafirlerden bazıları yeni yönetimin seçilmesi aşamasına geçilmeden önce kürsüye çıkarak düşüncelerini ifade ettiler. Bu isimleri ve konuşmalarının özetini aşağıda takdim ediyoruz.

ZEKERİYA NAPSO /İSRAİL

KFAR KAMA BELEDİYE BAŞKANI

(Özetlenmiştir)

Öncelikle hepinizi yüce Allah’ın selamıyla selamlıyorum.

Bazen rüyalar gerçek oluyor. Ben 20-30 sene önce de İstanbul’a geldiğim zamanlar oluyordu ama İstanbul’da böyle Çerkes meseleleri ve sorunlarını konuşacağımız bir toplantıyı hiç hayal bile edemiyordum,  Allah’a şükür bugün bunları görüyoruz ve bundan son derece mutluyuz. Kültürümüzü ve kimliğimizi yaşatmak için birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi canlı tutmalıyız. Bu arada ana vatanımıza hiç unutmamamız gerekiyor. Anavatan’da dağlarımız ormanlarımız akarsularımız var, onları  nasıl koruruz, oradaki nüfusumuz nasıl artırırız bunu da düşünmemiz gerekir.

Bugün burada bulunmaktan son derece mutluyum ve huzurluyum, gelen misafirlere siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

ÇEMİŞO GAZİ / ADIGEY

ADİGEY CUMHURİYETİ ESKİ KÜLTÜR BAKANI

(Özetlenmiştir)
Hepinize iyi günler diliyorum.
Bugün burada gördüğüm manzara karşısında çok mutluyum. Özellikle siyasi hareketlerin temsilcilerinin burada olmasını Türkiye’de yaşayan Çerkesler’e ne kadar değer verdiklerinin bir göstergesi olarak kabul ediyorum. Son derece mutluyum. Siyasi parti temsilcilerinin söylediği her cümle bizi son derece mutlu etti. Bizlerin Kafkas Rus savaşından sonra Anavatanımızda  50 bin civarında bir nüfus kalmıştık. Tüm Kuzey Kafkasya bölgesindeki 3 Adige Cumhuriyet’imizde 300 bine yakın bir nüfusu vardı 1864’lü yıllarda. Bugün ise 730 bin civarında bir nüfusumuz var. Biz bir halkız, dilimizle, kimliğimizle, kültürümüzle orada yaşıyoruz.

Çerkes dünyasında farklı federasyonlar  ve yapılanmalar olsa da  hepsinin aslında hedefleri ve menzilleri bir. Biz umuyor ve diliyoruz ki bu kardeşlerimizin hepsi emeklerini, güçlerini birleştirip kimliğimize ve kültürümüze yine büyük katkılar sunacaktır.

Çerkesler tarihte yaşadıkları trajediden sonra dünyanın her bir tarafına tarumar oldular, bugün en çok Çerkes’in yaşadığı yer Türkiye’dir. Dolayısıyla Türkiye’deki Çerkes kardeşlerimizin durumunu, hareketini yakından takip ediyoruz ve bu bizi çok ilgilendiren bir konu.

Bugün buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum, son derece mutluyum. Adıgey  halkının da en kalbi selamlarını getirdim, iletiyorum.

ORFAN STAŞ / KANADA

GERİYE DÖNÜŞ ORGANİZASYONU (CRO) BAŞKANI

(Özetlenmiştir)
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bugün burada  bu kadar Çerkes ve Çerkes dostunu görmek bizleri son derece mutlu etti. Çerkesler tarihte çok trajediler, acılar yaşadılar. Bunların en sonuncusu Suriye’de çıkan iç savaş sonucu mağdur kalan Suriyeli kardeşlerimizdi. Aynı tarihte yaşadığımız gibi Suriyeli kardeşlerimiz de dünyanın birçok ülkesine tarumar oldular ama yine büyük bir kitle Türkiye’ye geldi. Bu konuda büyük emeği ve katkıları bulunan Sayın Başbakan Ahmet  Davutoğlu’na özellikle teşekkür etmek istiyor ve bunu bir borç biliyorum. O dönemde biz izledik, Türkiye’deki dernekler ve federasyonlar seferber oldular, Suriye’deki Çerkes kardeşlerimize yardım konusunda ellerinden gelen her türlü ilgiyi gösterdiler, katkı  verdiler.
İkinci konu, Çerkesler böyle hepsi bir arada. Uzak, yakın yerlerden gelenler var. Bu umut verici bir tablo.

Üçüncüsü biz her yıl uluslararası bir Çerkes Konferansı yapıyoruz. Geçen sene Nürnberg’de yapılmıştı, biz de oraya iştirak etmiştik. Bu sene Eylül Ekim ayı gibi İstanbul’da   uluslararası bir Çerkes Konferansı yapmayı düşünüyoruz. Bunun için Türkiye’deki sivil toplum örgütlerini gezdik. Bunun planlamasını hep birlikte yapıyoruz. İnşaallah bugün burada olan herkesi, siyasi parti temsilcilerini ve Çerkes kardeşlerimizi şimdiden oraya davet ediyorum.
Hepinize teşekkür ediyorum.

PROF. DR. FAİDİ MAHMUD /ALMANYA

NÜRNBERG ÇERKES DERNEĞİ BAŞKANI 

(Özetlenmiştir)

Değerli kardeşlerimiz,
Hepinizi  saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
Biz Nürnberg’de yaşıyoruz. Bu şehirde yaşayan Çerkes Nüfusun çoğunluğu Türkiye’den gelen Çerkes kardeşlerimiz.
Çerkesler’in şöyle bir özelliği var: Dünyanın her bir tarafına dağılmış olsalar da yaşadıkları her yerde çok güzel, ilişkiler kuruyor, kardeşçe, dostça, barış ve huzur içinde yaşıyorlar. Dünyanın her yerinde bu böyle.

Bizim kültürel zenginliklerimiz ve hasletlerimizi çok.  Biz birlikte yaşadığımız bu insanlara kültürümüzü göstermek, tanıtmak istiyoruz dilimizi, kimliğimizi farklı farklı toplumlar içerisinde olsak da yaşatmak istiyoruz ve böyle bir amacımız ve gayemiz var. Dernek olarak faaliyet konularımız da bunlardır.

Özellikle Sayın Başbakanın o dönemde, Suriyeli Çerkeslerin Türkiye’de ikamet ve transferi konusunda yaptıklarını biz Almanya’dan izledik, fotoğraflarını gördük. Kardeşlerimizi evinde misafir etti, uçakta karşıladı. Çerkeslerin ahde vefası çok fazladır, biz bunları hiçbir zaman unutmayacağız.  Özellikle teşekkür ediyoruz.

Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

MUHAMMET TAMZOK /ÜRDÜN

ÜRDÜN ÇERKES HAREKETİ YÖNETİCİSİ

(Özetlenmiştir)

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Hepinize Ürdün’deki Çerkes kardeşlerimizin selamlarını getirdim. (Tamzok bu girişten sonra ana vatanı, tarihte yaşanan trajedileri, yok olmanın eşiğine gelinmesini, dilimizle kültürümüzle nasıl bir yaşam mücadelesi verdiğimiz anlatan uzun bir şiir okudu.)

Çerkesler özellikle beraber yaşadıkları ülkelerde o ülkenin dirliği, bütünlüğü, bir savaş, bir  olumsuzluk veya bir musibet yaşadıklarında o ülkeyi kurtarmak, ayağa kaldırmak için canla başla savaştılar. Bu dünyanın her yerinde böyle oldu.

Fakat  bizim bir de anavatanımız var. Biz bütün yaşadığımız coğrafyalarda ölürken ana vatanımıza ihmal ettik.  Anavatanımızı da unutmamamız gerekir, anavatanımızı da yaşatmamız gerekir.
Saygılarımla.

RUSLAN GUAŞE / KIYI BOYU ŞAPSIĞ

ŞAPSIĞ BÖLGESİ HALK ÖNDERİ

(Özetlenmiştir)

Asil insanlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bizim Kafkasya’da üç Cumhuriyetimiz var: Karaçay Çerkes, Kabardey Balkar, Adigey Cumhuriyeti.

Bir ay önce bana bir davetiye geldi, gittim bütün bu yerleri gezdim. Bu kongre için yaptığınız daveti de ilettim. Birçokları gelemediler ama onlardan size çok mesajlar getirdim, dokümanlar getirdim burada aktarmak üzere. Hepsini size iletiyorum. Tüm Kuzey Kafkasya’da yaşayan Çerkes kardeşlerimiz adına sizleri selamlıyorum.
Bugün burada duyduğum siyasi parti temsilcilerinin konuşmaları beni son derece mutlu etti. Bunun değerini ölçebilecek bir şey bilmiyorum. Bu şunu gösterir: Türkiye’nin ne kadar insan haklarına saygılı, ne kadar ileri bir demokrasiye doğru yol aldığını.

Biz  büyük  bir memnuniyetle görüyoruz ve bunun için de teşekkür ediyoruz. Çünkü bu, bizim burada yaşayan kardeşlerimize de yansıyor.

Çok teşekkür ederim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu