HaberlerKafkasya Haberleri

AYTEK NAMİTOK’UN RUSÇA’YA ÇEVRİLEN “ÇERKESLERİN KÖKENİ” MONOGRAFİSİ ADIĞEY’DE TANITILDI

Adığe bilim adamı Aytek Namitok’un Adige Devlet Üniversitesi (ADÜ) çalışanlarının katılımıyla Rusçaya çevrilen “Çerkeslerin Kökeni” monografisi Adıgey’de tanıtıldı. Adığe Ulusal Müzesi , 1920’lerin ünlü siyasi figürü, Dağ Hükümeti Adalet Bakanı ve Kuban Rada olan Adığe bilim adamı Aytek Namitok’un (1892-1963) “Çerkeslerin Kökeni” monografisinin sunumuna ev sahipliği yaptı.
Bu, Çerkes araştırmaları alanında Çerkeslerin etnogenezi ve etnik tarihi sorunlarına yönelik ilk akademik çalışmadır. Monografın kaynak temeli, arkeolojik araştırmalardan elde edilen materyaller, Sümer metinleri, antik, Bizans ve Avrupalı ​​ortaçağ yazarlarının eserleri, Rus kroniklerinden veriler, Adığe tarih yazımı ve karşılaştırmalı dilbilimdir.
Adığe Devlet Üniversitesi, Adığe Cumhuriyeti’nin en eski öğretmeni ve eğitimcisi Aytek Namitoko’nun kardeşi, ilk bilim adamlarından biri olan Yusuf Namitoko’nun (1904-1992) doğumunun 120. yıldönümüne adanan bir dizi etkinliğinin açılışını yaptı.
Yusuf Namitoko, kurulduğu günden bu yana Maykop Öğretmen Enstitüsü’nde ders verdi ve aynı zamanda 1942’de pedagoji üzerine tezini savunan ilk kişi oldu ve 1962’ye kadar ASPI’de (şimdiki ADÜ) pedagoji ve psikoloji bölümünün başkanlığını yaptı.
Filoloji Doktoru, Adığe Devlet Üniversitesi Profesörü Roza Namitoko, Aytek Namitok’un biyografisine ilişkin arşiv belgeleri üzerinde birkaç yıl çalıştı ve monografinin Fransızcadan Rusçaya çevrilmesinde, bilimsel düzenlemesinde ve Adığe Cumhuriyeti İnsani Araştırmalar Enstitüsü ile birlikte yayınlanmasında proje yöneticisi oldu. Bu formatta bir monografi Rusya’da ilk kez yayınlandı.
Kaynak: ADÜ – Adığe Devlet Üniversitesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu