HaberlerKafkasya Haberleri

KABARTAY BALKAR CUMHURİYETİ’NDE İŞSİZLİK ORANI DÜŞÜYOR.

Kabardey-Balkar’da serbest meslek sahibi olan vatandaşların sayısının artması sayesinde işsizlik oranının yıl içinde %10 oranında azaltılması mümkün oldu. Bu veriler Cumhuriyetin Ekonomik Kalkınma Bakanı Boris Rakhaev tarafından sağlandı.

“Serbest meslek sahibi vatandaşların sayısındaki artış, cumhuriyetteki işsizlik oranının azalmasına katkıda bulundu. Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nde 1 Ocak 2023 itibarıyla işsiz sayısı 44 bin kişi iken, 1 Eylül itibarıyla bu rakam yüzde 10 azalarak 39,6 bin kişiye ulaştı. Rakhaev, TASS’a yaptığı açıklamada, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ndeki işsizlik oranının bu yılın başından bu yana cumhuriyetin işgücünün yüzde 10’undan yüzde 9’una düştüğünü söyledi.

Cumhuriyet topraklarında özel bir vergi rejimi olan “Mesleki Gelir Vergisi” nin getirilmesine ilişkin yasa 1 Temmuz 2020’den bu yana yürürlüktedir. Serbest meslek sahibi sakinlerin kazançları üzerinden hazineye vergi ödemeleri gerekmektedir. Mesleki gelir özel bir vergi rejimidir ve buna geçiş gönüllü olarak gerçekleştirilmektedir.

“Özel vergi rejiminin uygulamaya konduğu 1 Kasım 2023 tarihinden bu yana, cumhuriyette mesleki gelir vergisi 69.112 kişi tarafından uygulanıyor (yıl başından bu yana büyüme oranı – %123,6), bunların 67.318’i (büyüme) yıl başından bu yana oran – %122,9 ve 1.794 bireysel girişimci (yıl başından bu yana büyüme oranı – %158,8). Serbest meslek sahibi vatandaşların resmi statüsünün avantajları arasında yasal olarak çalışabilme, basit kayıt, raporlama yapmama, vergi hesaplama ihtiyacı, düşük vergi oranları ve çevrimiçi yazarkasa kullanmaya gerek olmaması yer alıyor.” dedi.

Ona göre, yeni vergi rejimi ekonominin, girişimcilik veya emek faaliyetlerinin hiçbir yerde kaydedilmediği gölge sektöründeki insanlara, devlet işletme destek programlarını yasallaştırma ve bunlara katılma fırsatı verdi. Resmi olarak serbest meslek sahipleri, küçük ve orta ölçekli işletmelere ait değildir ve ekonomik göstergeler açısından önemsiz katkılarına rağmen, sosyal sorunları çözerek kendi istihdamlarını sağlamanın yanı sıra yasal olarak iş yaparlar. Kabardey-Balkar’ın serbest meslek sahibi sakinleri inşaat sektöründe, taşımacılıkta, kendi ürünlerini satarak, pazarlamacı olarak, araba yıkama ve araba servis merkezlerinde, catering endüstrisinde, güzellik endüstrisinde ve bilişim alanında çalışmaktadır. Bu tür vatandaşların sıklıkla çalıştığı diğer alanlar arasında daire kiralamak, mal ve yolcu taşımak, mal teslim etmek, özel ders vermek, ayakkabı ve ev aletlerinin onarımı, temizlik ve takas yer alıyor.

Подробно на сайте Это Кавказ:
https://etokavkaz.ru/news/181764

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu